Огляд і тестування промислового GSM IP модема SPRUT M2M Lite

  • Огляд і тестування промислового GSM IP модема SPRUT M2M Lite

IP на зміну CSD

 

Думаю у багатьох в пам'яті залишилися часи, коли будували мережі передачі інформації за допомогою Dialup модемів, на швидкості 14400, отримували інформацію кілька разів на день, іноді несвоєчасно, або наприклад передати факс з 5 ой спроби ...

На щастя технології пішли вперед і тепер ми можемо робити e-mail розсилку, а не мучитися з факсом, перебувати on-line, користуватися чатами, трансляцією відео через інтернет, говорити.

IP технологія починає активно входити і в область систем віддаленого моніторингу та управління або M2M (Machine to Machine).

Як все побудовано зараз

Промислові системи M2M будувалися, використовуючи CSD (Dialup) з'єднання. Комп'ютер за допомогою спеціального програмного забезпечення здійснював дзвінок передачі даних через модем підключений до комп'ютера, другий модем в режимі авто підняття, відповідає, встановлюється з'єднання на швидкості 2400-9600 біт \ сек, з власне відбувається передача даних.

Для того щоб опитати, припустимо, 100 таких об'єктів обліку - необхідно їх усіх циклічно «обдзвонити», отримати з кожним з'єднання і на низькій швидкості вважати дані. В середньому час передачі від одного об'єкта займає 5-10 хвилин (в цей час входить дозвон, установка з'єднання, ініціалізація, передача даних, відбій).

Виходить, що різниця за часом актуальності отриманої інформації межу 1 і 100 об'єктом складе від 8 до 16 годин. При цьому модем в процесі роботи міг зависнути, або стався збій мережі у оператора зв'язку, модем втратив реєстрацію, і програма збору даних повисла на спробах дозвону і отримання даних від приладу.

ШВИДШЕ, ДЕШЕВШЕ, ЗАВЖДИ On-Line, 2 SIM, RS485 \ 232 \ USB

І так на зміну CSD модемів приходить новий універсальний IP модем Sprut M2M Lite.

 

Упаковка

Комплектація

  • IP модем Sprut M2M Lite
  • антена
  • CD
  • USB кабель для конфігурації
  • Відповідні роз'єми для підключення живлення і порту RS422 \ 485

 

 

Sprut M2M Lite виконаний в міцному металевому корпусі розміром 107х87х42мм.

На передній панелі Sprut M2M Lite розташовані 4 індикатора режимів роботи

  • Power - Індикатор напруги
  • Signal -Індикатор реєстрації в мережі GSM. Світиться якщо встановлено з'єднання з системою збору
  • Data - Індикатор передачі даних через мережу GSM
  • USB - Індикатор з'єднання з портом GSM

 

На фронтальній частині Sprut M2M Lite розташований стандартний роз'єм типу SMA для підключення антени, яка входить в комплект поставки, або зовнішньої антени при поганих умовах прийому GSM.

Два сім приймача дозволяють зробити підключення приладу відразу до двох операторам мережі GSM. Це дозволяє автоматично перемкнути прилад на резервного оператора, при проблемах зв'язку у основного, а так само є можливість виробляти опитування кінцевого обладнання за розкладом, але про це пізніше.

Зліва роз'єм для підключення джерела живлення постійного струму, від 8 до 25 вольт і струмом не менше 0,3А

Зі зворотного боку Sprut M2M lite, роз'єми для підключення портів USB, RS422 / 485, RS232 (com).

Порт RS485 має гальванічну розв'язку і дозволяє працювати двопровідними лініями довжиною до 1200 метрів.

Нижня частина Sprut M2M lite має отвори для монтажу в комутаційний шафа.

За допомогою додаткового кріплення є можливість установки на DIN рейку.

Що всередині

Sprut M2M Lite виконаний на промисловому GSM модулі компанії Telit

Гальванічну розв'язку забезпечує мікросхема ADM2587, що дозволяє захистити пристрій від грозових розрядів (+/- 15кВ).

Якісна друкована плата має покриття у вигляді маски зеленого кольору. Монтаж компонентів виконаний на високому рівні, всі припаяно і чисто.

 

Серцем пристрою є високопродуктивний 32 розрядний мікроконтролер.

Всі деталі пристрою мають індустріальне виконання, що дозволяє експлуатувати модем в діапазоні температур від -20 до +80 0C.

Перший старт

Щоб пристрій необхідно встановити програму SPRUT Configurator. Після установки програми Вам буде запропоновано її запустити.

Другий крок установка драйвера. Підключіть до модему харчування і кабель USB, запуститься майстер нового обладнання. Вкажіть шлях до драйвера на диску SPRUT M2M.

Натисніть у вікні браузера кнопку оновити, і в списку портів додасться COMx-Communications Port.

Примітка.

Конфігурація пристрою здійснюється через порт USB (кабель в комплекті)

 

Меню Конфігурація через CSD і GPRS в даний момент не є, але ПО пристрою постійно вдосконалюється і надалі ці функції будуть додані.

 

Після вибору COMx-Communications Port відкриється нове вікно, в якому можна побачити поточний стан пристрою. Наприклад: Рівень сигналу, використання SIM карт, Інтерфейс і його налаштування і ін.

В правому куті знаходиться віконце Допомога, в якому є опис режимів роботи для поточного вікна налаштувань.

 

Є і можливість використовувати пристрій як звичайний CSD GSM модем якщо, наприклад, програмне забезпечення обліку на даний момент ще не адаптовано для використання в режимі TCP / IP. Для цього виберіть режим роботи Модем.

Включивши розклад перезавантажень можна додатково позбутися від можливого зависання модему або SIM карти (оператори ночами зазвичай перевантажують базові станції, тут і можливі збої реєстрації). Можна активувати чотири перезавантаження на добу.

 

Основне завдання пристрою - Передача інформації, систему збору. Тому, використовуючи режим SIM1 і SIM2, наприклад, при збоях мережі оператора, модем переключиться на додаткову SIM карту. Також можна задати час роботи на резервному каналі, після якого пристрій автоматично переключиться на основний канал зв'язку.

Для доступу до пристрою, наприклад, за різними тарифними планами, передбачена можливість роботи SIM карт за розкладом.

наприклад:

- Магістральний лічильник електроенергії підключений через Sprut M2M Lite до програми обліку енергокомпанії. Вся система побудована по закритій VPN мережі оператора мобільного зв'язку. Але при цьому у енергокомпанії є абоненти, які теж повинні отримувати ці дані. Пустити в свою VPN мережу цих абонентів енергокомпанія не може, тому виділений ще один канал збору даних від лічильника по низкоскоростному з'єднанню CSD.

 

Є можливість віддаленої конфігурації. Відсутній список телефонних номерів. Для безпеки досить ввести Пароль. Опис віддаленого підключення через CSD з'єднання розглянемо нижче.

 

Для отримання даних можна використовувати три варіанти інтерфейсів:

  • RS232;
  • RS485;
  • RS422.


Це дозволяє опитувати широке коло лічильників, датчиків і ін. Використовують для передачі інформації свій інтерфейс.

Для першої і другої SIM карти задається режим роботи:

  • CSD;
  • сервер;
  • клієнт;
  • SSL Клієнт.

Для SIM 1 і SIM2 режим Клієнт дозволяє вказати основний і додатковий порт і віддалений адресу пристрою, з яким здійснюється з'єднання. При невдалому з'єднанні з основним зв'язок встановлюється з додатковим портом і адресою.

У режимі Сервер можна вказати порт, Мережа 1/2 і Маску підмережі 1/2.

Це необхідно, для того щоб до пристрою підключалися всі або створити діапазон адрес, з яких це доступно.

Наступна сторінка дозволяє передачу даних для пристроїв, що використовують протокол Modbus. Є можливість вибору режимів RTU або ASCII.

 

Модуль Modbus служить для перетворення протоколу Modbus TCP в Modbus RTU або Modbus ASCII.

У пристрої передбачена можливість шифрування даних, що передаються в режимі SSL клієнт. Для цього налаштуйте пристрій у відповідному режимі і виберіть поля завантаження:

  • сертифікат;
  • СА Сертифікат;
  • Ключ.


Біля кожного поля натисніть кнопку Записати.

 

Також можна зберегти поточні настройки для подальшого запису в інший модем. Для цього достатньо натиснути на кнопку Отримати поточні настройки.

 

Можлива перевірка балансу грошових коштів на SIM карті

У пристрої порадувала можливість віддаленого зміни налаштувань.

Для цього за допомогою програми HyperTerminal або ін. І другого GSM модему створіть CSD з'єднання (див. Малюнок нижче) і після появи повідомлення CONNECT 9600 натисніть і утримуйте протягом 3 секунд на клавіатурі комп'ютера клавішу пробіл. Після повідомлення від пристрою Enter configuration введіть Enter і при необхідності пароль 12345.

 

В меню віддаленої конфігурації відображається:

  • Назва пристрою;
  • Версія програмного забезпечення;
  • Перелік доступних налаштувань.


Просто натисніть цифру необхідних налаштувань і підтвердіть дію клавішею Enter.

 

Дивіться так само з розширеним фенкціоналом модель SPRUT M2M промисловий IP модем >>>

19.03.2015 10:14:25
0
5466